Om mig

Bodil Ceballos (MP)

Jag har varit politiskt aktiv i Miljöpartiet sedan 1994 då jag kom in i fullmäktige i Gävle. Jag har sen också varit engagerad i landstinget och i diverse nämnder. 2006 – 2014 var jag riksdagsledamot för Miljöpartiet de Gröna. När jag började hade jag ansvar för både migration och utrikesfrågor men när vi blev fler 2010 kunde vi dela på jobbet och jag fortsatte därför med ”bara” de globala rättvisefrågorna, som t.ex. klimat, fred, bistånd, handel, vapenexport. I övrigt är jag intresserad av landsbygdsfrågor och regionalpolitik.

Sedan 1 juli 2014 är jag Europaparlamentariker. Det jag vill arbeta med i EU-parlamentet är först att återskapa en medvetenhet och ett engagemang för klimatet. Under flera år har klimatengagemanget bromsats av ett antal EU-länder med andra intressen. Den ekonomiska krisen har överskuggat det mesta. Det andra är att hitta en anständig lösning för att slippa de återkommande drunkningstragedierna i Medelhavet. I grunden handlar det om att arbeta för global rättvisa, dvs  fred, fattigdomsbekämpning, rättvis handel, klimaträttvisa men också om att skapa legala vägar till EU och en öppen och human migrationspolitik i EU. I EP kommer jag att arbeta i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter, utskottet för framställningar, utrikesutskottet och underutskottet för säkerhet och försvar (som jag väljer att kalla fred och säkerhet – i den ordningen).

Viktigt för mig är min familj och den lilla by med drygt 20 invånare vid Gästrikekusten där jag bor och där man när mörkret inträder ser hela Vintergatan i avsaknad av ljusföroreningar.  Ett stressigt liv uppvägs av stillheten och fågelkvittret i Axmar Bruk. Viktigt är också allt som sker i Katalonien, där jag har en del av mitt hjärta.

Vill du veta mer om mig och vad jag gör kan du följa mig på twitter och facebook, eller riksdagens hemsida.